2011. április 5.

tojást fújni

Óvónői kérésre, gyűjtjük a kifújt tojáshéjakat. A lányom annyira belejött, hogy most külön az ő kérésére jóval több tojásos ételt eszünk, csakhogy ne vesszen kárba a sok kifújt anyag. Nem is baj, mert az ovinak sok kell, sőt még annál is több, de azért van az a határ amikor már nem esik annyira jól a rántotta. Szóval fújjatok ti is drága szülőtársaim! Jó móka és amint azt a képek majd bizonyítják, egy 6 éves is simán elboldogul a feladattal, sőt megsúgom, ez nekünk már tavaly is nagyon ment.

Aki nem csinált még ilyet annak álljon itt pár sor.
Először is mossuk meg nagyon alaposan a kiszemelt nyers tojásokat, hiszen nem is olyan rég ezek még egy tyúk fenekén csusszantak át, méghozzá pontosan ott ahol a... nevezzük nevén tyúkszar keresztül halad nap mint nap.
Nos ezt a tojást fogjuk most a szánkhoz emelni, tehát elkél a nagyon alapos mosó/mosogatószeres tisztítás.


Ha megmostuk tegyük a csúcsosabb felével felfelé egy tojástartóba. Ha ilyenünk nincs, megteszi egy pálinkás pohár is, a lényeg hogy fixen tartsa valami, mert nekünk mindkét kezünkre szükségünk lesz.
Elvileg a klasszikus papír tojástartó is megteszi, de ugye abban még tyúkszaros állapotban volt előbb a tojás, szóval....


Szükségünk lesz még egy nagyobb tűre vagy egy nagyon vékony ám hosszú szögre. Na jó nem kell olyan hosszú, de kényelmesen meg tudjuk fogni. Kell még nekünk egy kalapács vagy húsklopfoló vagy sodrófa vagy bármi amit kalapácsként tudunk használni.


A tűt/szöget hegyesebb felével a tojás tetejéhez illesztjük és apró kis ütésekkel elkezdjük kalapálni. Ha nagyon durván csináljuk megrepedhet a tojás. Egy másik módszer szerint elég egyetlen határozott ütés.
Attól függően milyen vastag a tű/szög kell majd tágítani még a lyukat. Ezen a lyukon keresztül fogunk majd fújni. Levegőt. Bele a tojásba, szóval nem lehet extrém pici, mert akkor minden lélegzetünk mellé megy.
A túl nagy luk viszont nem szép.



Ha a tetejével megvagyunk fordítsuk meg a tojást és üssünk lukat az aljára is. Ide valamivel nagyobbat/szélesebbet. Itt fog kijönni a nyers tojás. Ha túl pici a lyuk nagyon megszenvedhetünk vele.
Lyukat úgy lehet nagyobbítani, hogy a már kész lyuk mellé ütünk még egyet és még egyet, mintha egy háromszög csúcsai lennének és ezt a hármat "egybeolvasztjuk".



Mikor a lyukakkal kész vagyunk kezdődhet a fújás. Tegyünk egy tiszta tálat magunk elé, ebbe csorog majd bele a tojás belseje. A tál fölé hajolva kezdjük el fújni a tojásba a levegőt a pici lyukon keresztül.
Először nagyon reménytelennek tűnik, de egy idő után el kezd alulról csorogni.



Vannak pontok amikor úgy érezzük elakadtunk, ilyenkor lehet segíteni alulról, megpiszkálni egy picit tűvel.
Néha elég erős a burok ami a sárgáját körbeveszi és az nehezebben akar kijönni, ilyenkor segíthet eme botcsinálta "burokrepesztés".



Arra érdemes még figyelni, hogy a nagy igyekezetet ne a tojást tartó kezeinkbe vigyük, mert akkor könnyen összeroppanhat szegényke.
Ha minden kijött belőle, érdemes még meleg vízzel átöblíteni. ez se feltétlen jön ki mind magától, amíg lötyög addig fújjuk.
Kész. :)
A tojásból kijött cucc sütve főzve fogyasztható. Olyan receptekre lesz szükség, amibe a tojást nem kell szétválasztani. Mondjuk muffin vagy rántotta.

Van aki nem eszik tojást egyáltalán. Valamelyik évben felmerült, hogy akkor esetleg a csapba önti, amit a tojásból kifújt.Na ezt NE!!!!
Ha te magad nem eszel tojást, akkor vagy ne foglalkozz tojásfújással vagy időben szervezd meg ki fogja a kifújt cuccot elfogyasztani. Lehet az kutya, macska, szomszéd, bárki.
Le is fagyasztható és később felhasználható.
A tojás potenciális élet, nem a lefolyóban a helye.

Nincsenek megjegyzések: