2010. november 14.

Márton nap - készülődés és ünnep

A pénteki Márton ünnepet lázas készülődés előzte meg. Csütörtök este - mi szülők összefogtunk, hogy nagy titokban előkészítsünk mindent. Színes papírból minden egyes ovisnak lámpások készültek, a kertbe kifaragott töklámpások kerültek, és csodás, illatos-fűszeres liba és manó alakú kalácsok sültek a „kemencében”. J

Az ünnep napján már 12-kor megyünk az ovisokért, hogy délutánra minden készen álljon. Öt órakor, mikor megérkeztünk, kint már teljesen sötét volt. Az udvaron elszórtan kis mécsesek világítottak és rejtekhelyeikről töklámpások vigyorogtak ránk rémisztően. Odabent sem világított más, mint sok kis mécses és lámpások. A gyerkőcök bekucorodtak barátaik mellé a székkörbe, hogy a már megszokott dalaikat az óvónőkkel együtt elénekelhessék. Majd minden kis ovis lámpással felfegyverkezve – a szülőket hátrahagyva, illetve néhány kisebb tesóval kiegészülve – sétára indult a sötétben. Míg ők próbára tették a bátorságukat, mi tüzet raktunk a kertben, úgy vártuk, hogy visszaérjenek bátor kis manóink.

A képeken csak a készülődést örökítettük meg, az ünnep hangulatát fotókon úgysem tudnánk visszaadni. Azt a sok mindent, amit itt kapnak gyermekeink - az érzéseket, hangulatokat, illatokat és ízeket magukban viszik tovább.


Nincsenek megjegyzések: