2010. október 23.

Szt. Mihály időszak az óvodában

Szeptember végén beköszönt az őszi nap-éj egyenlőség és Szent Mihály ideje.
A fény és a sötétség egy röpke időre egyensúlyba kerül, hogy azután elkezdődjön a külső sötétség uralma, amikor a belső fényből meríthetünk erőt. A hagyomány szerint Szent Mihály napján fizetik ki a pásztorokat és fogadják fel a következő évre az újakat.
Szent Mihály bibliai és hagyománybéli alakja a gonosz legyőzője, a mennyei seregek vezére, a meghalt lelkek kísérője, aki leméri az emberi életünk tetteit.
Tőle várhatunk segítséget belső én-erőink, erényeink megacélozására.

Az óvodánkban ez az időszak a magból kikelt búza és az abból készült, életet adó kenyér ünnepe és a bátorságé, amit szentmihályi erők hívnak életre a lélekben.
A gyermekekkel a délelőtti székkörben a búza történetét játsszuk el a magocskától a napérlelte kalászon át a kenyérig. Az évszakasztalon mérleg van, amely az egyensúlyt szimbolizálja a sötét-világos, a jó-rossz, a fent és lent között. A mérlegbe minden nap egy-egy kavicsot helyeznek a gyerekek, s így próbálnak egyensúlyt találni a két oldal között.

Az ünnep napján délelőtt az ovisok Bátorságpróbán vesznek részt. Miután túljutottak a "barlangúton" és az egyensúlypróbán, kereshetnek maguknak egy fényes, piros almát egy nagy levelekkel teli kosárban. Majd királyi palástot kapnak, koronát és egy lovagi karddal hős lovaggá avatjuk őket, a büszkén mosolygó kis vitézeket.

Délután a szülőkkel közös ünnepen a gyermekek gyümölcsökkel teli kosarakat hoznak. Együtt "megmutatjuk" a szülőknek, nagyiknak és a tesóknak a búzamag történetét. Ezután hálát adva a Földnek és a Napnak az egész évi termésért a Bőségasztalra rakja minden ovis a gyümölcseit.
Így készülünk az aprókkal az ősz, a tél hidegére és sötétségére, hogy odabenn meggyulladjon a láng, amely fényt és meleget ad.bejegyezte: Betti

Nincsenek megjegyzések: