2010. szeptember 4.

Várakozás

Ez a cím sokmindent takarhat. Igyekszem pozitívan gondolkodni, de igencsak el vagyok keseredve.

Az engedélyező hatóság pénteki látogatása rosszul alakult. A Művelődési Ügyosztály munkatársai a befejező aprómunkák kellős közepébe cseppentek. Jórészt ennek betudhatóan ovinkat gyermekek fogadására alkalmatlannak találták.

A hiányolt dolgok már aznap fel is kerültek a falakra - Betti az elmúlt két hétben tökéletes asztalosinassá képezte át magát, fűrészel, farag, csiszol, pácol rendületlenül, és ha befuccsolunk az ovival, könnyen elhelyezkedik a bútorasztalos szakmában. Iszonyatosan sok munka van, és nagyobb erőket jellemzően csak hétvégen tudunk felvonultatni (hétközben apukák dolgoznak / anyukák 2-3-4 kisgyerekre vigyáznak és/vagy dolgoznak). Szóval polcok, törölközőtartók, fogasok helyükön, ezen nem múlik.

Van viszont egy koncepcionális probléma is, nincsen tornaszobánk. Az illetékes ÁNTSZ elfogadta, hogy a gyermekek testnevelési foglalkozása elfogadott pedagógiai programunk szerint az euritmia, mely a csoportszobában zajlik. Az építésügyi hatóság álláspontja alapján egycsoportos óvoda esetén nem kötelező a tornaszoba (MSZ24203 építésügyi szabvány). A végső engedélyt kiadó hatóság, a Művelődési Ügyosztály azonban a 11/1994-es MKM rendelethez igazodik, mely - a velünk bajlódó közoktatási referens asszonyt szabadon idézve - minden intézményalalpítással foglalkozó Bibliája kell legyen. És ez a jogszabály fenntartótól és pedagógiától függetlenül előírja az óvodák számára a tornaszoba meglétét.

Tehát kevés a helyiség. Ezen nem tudunk változtatni. Szerencsére Bibliánk, a "Rendelet" 54-es paragrafusa szerint

(9) A tornateremre vonatkozó előírások megtartása nem kötelező, ha a gyermekek, tanulók számára aránytalan teher és többletköltség nélkül más nevelési-oktatási intézménnyel, illetve sportolásra alkalmas létesítmény üzemeltetőjével kötött megállapodás alapján biztosítható e helyiség használata.

Ez jó, ilyen szeződésünk van, az ovisok használhatják a Rákosmenti Waldorfsuli tornatermét. Két éve, amikor alakultunk, ugyanis szembesültünk már evvel a problémával. Így elég, ha benyújtunk hétfőn a Művelődésügyre egy nyilatkozatot arról, hogy az iskolával a tornaterem használatára két évvel ezelőtt öt évre kötött szerződésünk továbbra is érvényben van. Evvel eleget teszünk a jogszabályban előírtaknak, (többféle hivatalos papír aláírása után) érvénybe lép az új helyre vonatkozó működési engedélyünk, és kedden kezdhetünk.

Nem új ez a helyzet. Az engedélyezési eljárás során, a különböző hivatalok, hatóságok taposómalomszerű körbejárása, körbetelefonálása közben kínos rendszerességgel újra és újra, nagyjábók kéthetente kiderül, hogy nem kaphatunk működési engedélyt. Aztán valahogy mindig találtunk valamilyen megoldást, ami megfelel az előírásoknak. Ezt most azért írtam le ezt ilyen részletesen, hogy lássátok, az évek óta lakatlan szeméttelep / szervízház / álmaink Koós Károly stílusában épült oviépületének feltupírozása mellett mivel is telt a nyarunk.

De most ez más. Ebben a körben már más a tét. Egy csoportnyi ovis nem mehet hétfőn oviba, húsz család szögön lógva várja, hogy hétfő délután felbukkan-e valami újabb akadály. Én meg töröm a fejem, mit tehettünk volna máshogy, hogy ez ne most derüljön ki.

Próbálok pozitív lenni. Csak olyan nehéz, amikor bárki, aki hatósági ellenőrzésre beesik, fanyalgogva néz körül, hogy ez sincs meg az sincs. Most megvannak a fogasok, polcok, de aki mondjuk a szemközti önkormányzati ovi épületéből sétál át, ami nyolcvan éve egyfolytában oviként funkcionál, annak hiába vinnyogjuk egyre fáradtabban, hogy könyörgöm, 11 hete megkaptuk egy épület kulcsát, ahol újra kellett szerelni a teljes villamoshálózatot, az udvar kétharmada szolid beton volt és talicskaszám hevert a hibás kisgépalkatrész, stb, stb.

Kifacsartuk magunkat, ennyik voltunk, ezt sikerült a bő két hónap alatt. Számunkra ez AZ OVI, ahová hétfőn vinni készültünk a gyerekeinket. Ha ez nem elég, én úgy érzem, nem rajtunk múlott.

Kérlek várakozzatok velünk hétfő délutánig.

2 megjegyzés:

Sajtkukac írta...

Kitartás! Olyan szépen alakultok - én mondjuk csak a blogon és a tesóm beszámolói alapján követlek titeket, de csodálatos, amit létrehoztatok!!!

Manka írta...

Köszi drága :-)))