2010. július 26.

Hogyan készítsünk tündért

Mert tündérekre szükség van! Nekünk meg aztán tényleg.
Az ablakhadművelet erősen nyúlik mint a rétestészta, mi azért hősiesen helyt állunk. Rengeteg ablakunk van, ami nagyon jó, de most valahogy sehogy se akar elfogyni. Csak csiszolunk és csiszolunk és csiszolunk, alapozunk meg alapozunk meg alapozunk és festünk meg mázolunk.
Elkél a segítség. Mondjuk valami  jó tündér meghinthetne minket egy kis varázsporral. Ha a hígítószag helyett virágillatot érezhetnénk.... vagy egyszerűen csak maguktól ragyognának fehéren a még hátralévő ablakok....
hm hm

szóval ott tartottam, hogy készítsünk tündért! gyapjúból. ha igazán odatesszük magunkat talán idehívja a barátait és még ablakunk is lesz. ragyogó fehér, varázslatos:)


amire szükségünk lesz:

- natúr és színes szalaggyapjú(olyan mint a kártolt gyapjú, csak sokkal simábbra van fésülve és sokkal hosszabb gyapjúszálakból áll)
- pipatisztító drót (hobbyboltban vagy dohányboltban kapható)
- nemezelő tű1. vágjuk a pipatisztító drótot kb. 13-14 cm hosszúra és hajtsuk be a két végét, hogy ne legyen szúrós.
Hasítsunk egy vékony hosszú csíkot a natur szalaggyapjúból és szorosan tekerjük be vele a pipatisztítót, úgy hogy a végén se látszódjon ki semmi a drótból.
Ez lesz majd a tündérünk két keze. A drót két vége a kézfej. Fontos hogy a két vége szép sima legyen és nagyjából egyforma.
Ha ezzel megvagyunk, válasszunk egy színes gyapjút. Olyat amilyenre a ruha ujját szeretnénk. Ezzel is tekerjük szorosan körbe a már gyapjús drótot, de úgy hogy a kéz két vége kimaradjon.  Figyeljünk, hogy a ruhaujj szegélye határozott legyen.


2. fogjunk egy kb 30-40 cm hosszú vaskosabb(5-6cm széles) gyapjúcsíkot és kössünk csomót a közepére. Húzzuk meg jó szorosra, de vigyázzunk hogy a gyapjú ne szakadjon el.
3. ez a csomó lesz majd a tündérünk feje. fogjuk a tenyerünkbe és hajtsuk majd simítsuk rá az egyik oldalán kilógó gyapjút. Fogjuk össze a gyapjúkat szorosan a csomó alatt. Válasszunk el egy vékonyka szálat, de ne szakítsuk le teljesen. Ezzel tekerjük körbe szorosan a csomó alatt. Addig tekerjük amíg el nem fogy a szál a kezünkből, a végét pedig egyszerűen simítsuk rá mintha még folytatódna a szál.4. most van már egy fej,amihez egy nagy gyapjú "szoknya"kapcsolódik. bár a csomó alatt szorosan betekertük, a kilógó rész még könnyedén ketté választható. Válasszuk ketté és helyezzük a két rész közé a már előre elkészített kezet, majd épp úgy mint a fejnél, egy keskeny szálat elválasztva a többitől tekerjük körbe a kéz alatt is a kis csomagunkat. Ez lesz itt a dereka. Az alap tündér kész, de hogy tényleg tündérnek nevezhessük pár finomításra még szükségünk lesz.5. Most válasszunk megint a színes gyapjúból. Ez lehet ugyanolyan színű mint amit a karokra tekertünk, de lehet másmilyen is. Két kb 1cm széles vékony gyapjúcsíkot veszünk. A hosszuk kb akkora legyen mint a natúr gyapjúcsíké, de nem baj ha picit vagy sokkal rövidebb.
Most több variáció is van hogyan öltöztetjük ezekbe a csíkokba a tündérünket.
a) az egyik és a másik csíkot is átvetjük a tündér vállán, úgy hogy elöl és hátul is ferdén keresztezzék egymást a derékrésznél, majd egy választott színnel(ez lesz az öv) körbetekerjük és ezzel rögzítettük is a ruhát.
b) ugyanúgy átvetjük a két csíkot a két vállon, de csak hátul keresztezzük, elöl mint egy enyhén nyitott köntös egyenesen mennek le a csíkok (ilyen a képen látható tündér ruhája: bal oldalon az eleje, jobb oldalon a háta látszik)

persze még számtalan variációban tekergethetjük a mindenféle színes csíkokat öltözet gyanánt, bízzuk a fantáziánkra bátran!6. Most, hogy már ilyen szépen felöltöztettük, tündérhez méltó hajra is szüksége lesz kedves teremtményünknek. Ehhez valami hajszínű gyapjút válasszunk. A sárgák elég jók szőkének, de a világos drapp talán még jobb. Persze lehet barna, fekete, fehér vagy bármilyen színű hajjal is tündér.
Szerintem igazán tündéres egy hosszú, vállon és egész ruhán végigomló viszonylag egyenes hajzuhatag.
Ezt a legegyszerűbb megcsinálni. Fogjuk a gyapjúcsíkot és ráhelyezzük a fejre. Ha a nyakánál fogjuk oda akkor máris hajszerű a dolog. Most lesz szükségünk a nemezelőtűre. Apró kis szúrásokkal rögzítsük a hajat, ezzel egyben középső választékot is kialakítva.


hogy ne egy oldalt kinyírt hajú punk tündérünk legyen, a tarkónál zárjuk össze a két gyapjúcsíkot és szurkáljuk oda a fejhez a nemezelőtűnkkel.
pár szúrással a nyaknál is rögzítsük a hajat. ettől olyan szelíd lesz a frizura + megszűnik a punkos kinyírt hatás.


7. egy tündérnek nem feltétlen látható a szárnya. ez a gyapjútündér nagyon légies. ha most belefűzünk egy damilt és fellógatjuk valahova szárny nélkül is nagyon hitelesen fog lebegni szállni. ahogy a nap olykor átdereng a gyapjúszálak közt egészen éteri hatást kelt.
mindezek mellett a szárnyak nagyon jól mutatnak.
Ennek a tündérnek most nagyon különleges szárnyat készítettem selyemszálakból préselt lapocskából.
egyszerűen csak összegyűrtem középen a lapocskámat és a nemezelőtűvel a tündér hátára szurkáltam.
De gyapjúból is nagyon remek szárnyak készíthetőek. Attól függően, hogy mekkora szárnyat szeretnénk letépünk egy megfelelő méretű szöszt, majd középen összefogva a tündér hátába szurkáljuk a nemezelőtűvel.
A selyem nem igazán alakítható, de a gyapjúból egészen jól lehet formázni a szárnyakat tépő, simító mozdulatokkal.

még szárnyak


végül kedvünkre díszíthetjük a tündérünket mindenféle aprósággal. jól áll nekik a fejpánt, a hajukba tűzött virág, ilyesmi. de lehet áttetsző cérnával gyöngyöket és egyéb díszeket varrni a ruhájukra is


hogy fel lehessen lógatni valahova vékony cérnát vagy damilt kel fűznünk bele. Én úgy szoktam, hogy duplán veszem a szálat és a végére egy apró gyöngyöt fűzök, majd a tűt a szoknyája alá (két natúr gyapjúrész közé) szúrom és a szárny közepén húzom ki. Levágom a tűt és csomót kötök a két szálra

ha kész súgjátok meg neki, hogy nagy szükségünk van a segítségre

5 megjegyzés:

Nathaly írta...

Gyors voltál!!!!!! :) nagyon jó!!! A képek, a szöveg, ügyes vagy Lili!!!

Gyertek tündérek súgjatok sok szépet
Varázsport hintsetek éjszaka az égre
Dolgos manókezek tüstént munkába fognak
Reggelre fehér ablakokat varázsolnak

:)

Juttka írta...

Jaj de jó!
Sokat gondolkodtam, hogy lehetne posztolni erről a nyögvenyelős-pangós júliusról...
Amúgy igaziból az ablakok nagyja kész is!

Köszi Nat a verset
na és persze a festést is :)

Adri írta...

Szia Lili! Már egy korábbi levelemben említettem, hogy a dunaújvárosi kezdeményezés is lelkes követője a blogotoknak. Gyönyörködünk a szorgos kezű tündéreitekben, úgy tűnik, hamarosan nálunk is elkél a segítségük. Köszönjük, hogy megosztottad velünk! Szeretném megkérdezni, hogy hol tudjuk beszerezni a szükséges szalaggyapjút, és kb. mekkora mennyiségből jön ki egy tündér?
Köszönöm! Adrienn

Krisztina írta...

Szia! Èn kezdő tündèrkèszítő vagyok,remèlem sikerül make kèszítek kèpet s elküldöm

Névtelen írta...

Szia!

Boltban láttam gyapjúangyalt, és elhatároztam, hogy megcsinálom. Megvettem mindent hozzá anélkül hogy tudtam volna hogyan kell. Nagyon örülök hogy rátaláltam a blogodra, mert ez itt egy szuper leírás! :)