2010. június 28.

Pate Brisee


Két sütireceptet is egyben, mert kicsit más töltelékkel nagyon finom citromos süti készíthető ugyanezzel a tésztával.
A receptek eredetijei Joanne Harris valamelyik könyvében vannak.

Pate Brisee

Tészta:
250 gr liszt
200 gr vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
40 gr (barna)cukor
1 tojás
2 ek hideg víz

Töltelék 1. – gyümölcsös
500 gr fekete áfonya v. más
2 tojás
150 gr (barna)cukor
2 dl habtejszín
25 gr liszt
1 kk sütőrum+vaniliaaroma

Töltelék 2. – citromos
2 citrom, leve+reszelt héj
2 tojás
100 gr cukor
150 ml habtejszín
50 gr vaj



  1. A hideg vajat beleforgácsolom késsel egy tálba belemérem a lisztet és villával összekeverem.
  2. Beleteszem az összes többi tésztahozzávalót és jól összegyúrom.
  3. Kis gömböcöt formálok belőle, folpackba csomagolom és legalább 40 percre a hűtőbe teszem pihenni.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtom, a vajazott tepsibe teszem, körbevágom a kilógó részeket.
  5. Visszateszem a tésztát tepsistől a hűtőbe 20 percre.


Innentől ugye attól függ épp milyen sütit csinálok.

Gyümölcsös verzió:

  1. Kiveszem a tésztát a hűtőből és gyümölcsöket a tésztára szórom.
  2. Összekeverem a töltelék hozzávalóit és ráöntöm.
  3. Esetleg a tetejét finoman megszórom barnacukorral, de elhagyható.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm vagy amíg a töltelék meg nem keményedik vagyis már rázásra nem lötyög.
  5. A legnehezebb része pedig: legalább egy órát hűlni hagyom.

Citromos verzió:

6. A tojást, a tejszínt, a citromot (héj+leve) krémesre keverem.
7. A vajat felolvasztom és belekeverem.
8. A kihűlt tésztába öntöm.
9. 15 percig 180°C-on, majd 20 percig 160°C-on sütöm vagy amíg meg nem keményedik a töltelék.
10. Mint a másiknál: 1 órát várok amíg kihűl.

Jó étvágyat!

Gitta

1 megjegyzés:

Manka írta...

Na megsütöttem meggyes-málnás verzióban, issteni lett, köszi a receptet!
Manka